קאוצ’ינג
מהו קואצ’ינג?
קואצ’ינג (coaching) הוא תהליך אשר מאפשר למטופל למצות את הפוטנציאל הגלום בו. עם זאת, יש לסייג את המונח “מטופל” מאחר ובסופו של דבר לא מדובר בטיפול פסיכולוגי, גם אם לעיתים הוא יכול להיות אפקטיבי באותה מידה.
קואצ’ינג אישי נערך לרוב פנים אל פנים ובמקרים מסוימים באמצעות הטלפון או האימייל בלבד. לאדם הסובל מחרדה חברתית האופציה השנייה עשויה להישמע אטרקטיבית יותר, אך לא מומלצת. הסיבה לכך היא שאותו אדם רק ממשיך להימנע מסיטואציות מעוררות חרדה, מצב אותו אנו מנסים למנוע.
על הקואצ’ר לספק ללקוחותיו מוטיבציה,מחויבות וסביבה תומכת על מנת לחקור מה הם רוצים באמת להשיג בחייהם. תפקידו הוא לחקור כיצד הם יכולים להשיג את מטרות אלו. עם זאת, עדיין על הקואצ’ר לספק מרחב אישי ועצמאות ללקוח על מנת לאפשר את ההתפתחות האישית.
התפקידים העיקריים של הקואצ’ר
- לסייע למטופל לערוך שינוי מהותי בחייו. שינוי זה יכול להיות הן בפן האישי והן בפן המקצועי.
- לסייע למטופל בתכנון מטרות ויעדים ולהכין תוכנית עבודה מעשית בהתאם לכך.
- לעודד מצד המטופל מחויבות לעשייה וללקיחת אחריות על מעשיו ועל חייו. לא עוד דחייה של מטלות, אלא פעילות וחשיפה .על בסיס יומיומי
- לוודא כי המטופל מפתח יכולות אישיות ועצמאות וכי לא מתפתחים יחסי תלות בין המטופל לבין הקואצ’ר.
- לצפות,להקשיב ולשאול את השאלות הנכונות על מנת להבין את המצב ואת הקשיים של המטופל.
האם קואצ’ינג יכול להוות תחליף לטיפול פסיכולוגי?
קואצ’ינג לפי הגדרה מקצועית אינו טיפול פסיכולוגי, אך עם זאת חלק מהקואצ’ינג מתבסס על תיאוריות ומודלים פסיכולוגים שונים, כגון טיפול קוגניטיבי התנהגותי . לטיפול זה קיים שימושים נרחבים הן בפן הארגוני והן בפן האישי. חשוב להבין כי הקואצ’ר אינו עובר הכשרה על מנת לזהות מקרים בו הוא לא יוכל לסייע וכי קיים צורך בטיפול פסיכולוגי או אף בטיפול תרופתי .
השוני המהותי בין השניים הוא שקואצ’ינג אינו מתיימר לפתור את הבעיות העמוקות שצצות מתוך התת-מודע כגון דימוי עצמי נמוך או מחסור במוטיבציה. תוכנית העבודה של קואצ’ר מתמקדת בצד הפרקטי והיישומי-הצבת מטרות והשגתן לאחר תקופת זמן שנקבעה מראש. מי שבוחר בקואצ’ר על פני פסיכולוג צריך לצאת מנקודת הנחה שהוא פחות יתמקד בלמה ויותר במה. לא לשאול-למה יש לי דימוי עצמי נמוך אלא מה אני יכול לעשות על מנת להיות בטוח יותר בעצמי ולהשיג את מטרותיי.
לסיכום, כיצד ניתן למצוא מאמן אישי אמין, מקצועי ואפקטיבי? כמו בכל תחום אחר יש לבצע סקר שוק מקיף. לצערנו, מדובר עדיין בתחום שיכול להיות פרוץ למדי ומכיל לא מעט שרלטנים ואנשים שמבטיחים שינויים מהיום למחר. זה לא קורה-לא אצל פסיכולוג ולא אצל מאמן אישי.
שאל את הקואצ’ר מה הניסיון המקצועי שלו ובקש ממנו מספר טלפונים של לקוחות על מנת לקבל המלצות. קואצ’רים העוסקים ישירות בתחום הצר של חרדה חברתית טרם נמצאו בעת כתיבת שורות אלה. נשמח להמליץ עליהם או לשמוע המלצות בעתיד.