טיפול קבוצתי בחרדה חברתית
קבוצות הטיפול השונות
קיימות בארץ מספר מצומצם של קבוצות לטיפול בחרדה חברתית . להלן הקבוצות:
- צופי מרום-
טיפול קבוצתי שמתקיים ביחידה להפרעות חרדה במרכז בריאות הנפש גהה בפתח תקווה בהנחייתה של ד”ר צופי מרום, ראש תחום טיפול קוגניטיבי התנהגותי במרכז בריאות הנפש גהה.
בקבוצה נלמדים כלים להתמודדות עם החרדה החברתית ועם המנגנונים המשמרים אותה.
סוג זה של טיפול נחקר ונמצא יעיל ביותר להפחתת החרדה ולשיפור התפקוד.הטיפול הינו ללא תשלום לחברי כל קופות החולים. הקבוצה כוללת 18 מפגשים שבועיים שאורכם שעה וחצי, ומתקיימת ביחידה להפרעות חרדה במרפאות החוץ של גהה. הכנסו לאתר של כללית לקבלת פרטים נוספים. - קבוצת חרדה חברתית בחיפה, רמת גן , ירושלים ובאר שבע –
הקבוצה פעילה החל מ-2006 ומתקיימת פעם בשבוע בגבעתיים. מאז נפתחו קבוצות נוספות בירושלים, באר שבע וחיפה. משך כל מפגש הינו כשעתיים. השוני שלה משאר הקבוצות מתבטא בכך שאין הנחיה של פסיכולוג אלא ההנחיה היא עצמית ומתחלפת בין אנשי הקבוצה. מדובר ביתרון מאחר והמנחה חווה חשיפה ברמה גבוהה אשר לא בטוח שהייתה מתאפשרת בהזדמנות אחרת.ההשתתפות אינה בתשלום אבל נהוג לשלם 20 שקל עבור השימוש בכיתה. מפגש ההיכרות הראשון הינו ללא תשלום. הכנסו לאתר הקבוצה על מנת לקבל פרטים מלאים על הפעילות והשעות - מים שקטים-
עמותת מים שקטים מקיימת מספר פעילויות עבור הסובלים מחרדה חברתית כולל קבוצות חרדה חברתית. קבוצות מים שקטים – משלבות תיאטרון אימפרוביזציה וקבוצות יחסים בין אישיים, טיפול קוגניטיבי התנהגותי קבוצתי בהנחית פסיכולוגים, קבוצות יחסים בין אישיים ואינטימיות, טיפול פרטני מוזל בחרדה חברתית. באתר העמותה תוכלו למצוא רשימה מלאה של הפעילויות ומידע רב על חרדה חברתית - קבוצה לטיפול קוגניטיבי התנהגותי בחרדה חברתית בצפון- רועי טורס, פסיכולוג קליני מומחה, עובד במרפאה לבריאות הנפש של קופת חולים כללית ומטפל בקליניקה פרטית במושב ציפורי. הקבוצה פועלת על פי מודל עבודה קוגניטיבי התנהגותי שכולל למידה של הבעיה, לימוד כלים וטכניקות להתמודדות, ושילוב של חשיפה והתנסות בקבוצה ומחוץ לה. קבוצה נפתחת אחת למספר חודשים ולא ניתן להצטרף במהלכה. לפני ההצטרפות לקבוצה תתקיים פגישת היכרות אישית ובמהלכה נבדוק ביחד האם הקבוצה מתאימה או שכדאי לשקול כיווני טיפול אחרים.
ניתן לפנות בפאלפון 050-8890220 או במייל - האנסמבל החברתי-
הקבוצות מתקיימות במרכז תל- אביב בשעות הערב. נפגשים אחת לשבוע למשך כשעה וחצי לשיחה חופשית תוך עידוד לחלוק ולדבר על חוויות, מחשבות ותחושות, התייעצות הדדית בנושאים בין אישיים וחברתיים ובעיקר הרבה התמקדות בביסוס ההבנה של סיטואציות חברתיות תוך כדי שהן קורות בקבוצה. מנחי הקבוצה ממקדים את השיח בסיטואציות בין אישיות באופן ספונטני וביחד אנו מגלים דפוסים חוזרים, חששות, מעצורים וגם מעיזים לאט לאט לצאת מאזורי הנוחות ולנסות דרכי התייחסות חדשות במרחב הקבוצתי המוגן. הקבוצות מיועדות לאנשים עצמאיים, מגילאי 20 ואילך, בתפקוד גבוה ותקין, יציבים רגשית והתנהגותית שמסוגלים לעבודה, לימודים אקדמיים ומגורים עצמאיים. חלק מהפונים מגיעים על רקע שינויים בחיים המובילים להתרחקות בלתי מכוונת מקשרים חברתיים וצורך בסיוע במציאת הדרך להושיט יד, לשוחח, לשמר קשר שהתחיל, להכיר ולהתקרב.
לפרטים נוספים : רותם:052-8730473
מעין: 054-7542146
או במייל: Social.ensemble@gmail.com
מה עושים בטיפול?
לא מדובר במשהו בסגנון קבוצת תמיכה שבה כל אחד מספר על עצמו ובעיותיו, למעשה אין בכלל סבב היכרות בין המשתתפים. בתחילה מקבלים מושג כללי על החרדה החברתית, והדברים שאנו עושים שגורמים לה להישאר אצלנו ולהחמיר(כמו הימנעות).
כשליש מהטיפול מוקדש להיחשפות הדרגתית למצבים מעוררי חרדה: הן היחשפות במהלך הטיפול והן היחשפויות כשיעורי בית. ההיחשפות תורמת להקטנת החרדה ומראה לנו שאנו יכולים לעשות דברים למרות החרדה והסימפטומים המתלווים אליה.
שליש שני מוקדש לשינוי מחשבתי(קוגניטיבי).החרדה שלנו, כמו כל הרגשות נגרמת ע”י המחשבות. רוב המחשבות שלנו הן אוטומטיות ומהירות מאוד ובד”כ הן חולפות על ידינו מבלי שנשים לב לכך, אך הן מותירות את רישומן על הרגשות שלנו.אין לנו אפשרות לשנות את הרגשות באופן ישיר, אך ניתן לזהות ולשנות את דפוסי החשיבה הלא-רציונליים, לשנותם באמצעות מחשבות מתקנות(לאו דווקא חיוביות), ולהביא ע”י כך להקטנת החרדה(שינוי ברגשות).
שליש שלישי מוקדש לתרגול ושיפור מיומנויות חברתיות המתבצע ע”י לימוד וסימולציות בנושאים כמו סמול-טוק, ראיונות עבודה, בקשות, סירובים,סימולציה של ויכוח בעד ונגד נושא מסויים וסימולציה של להתחיל עם מישהי/ו.
ייתכן שהדברים האלו נראים לחלק מכם כבלתי אפשריים, אך אל דאגה, ההתקדמות בטיפול הינה הדרגתית.
יתרונות הטיפול הקבוצתי על פני טיפול יחידני
- היכרות עם אנשים נוספים שיש להם את אותה הבעיה (וקיימים לעיתים הרבה מפגשים חברתיים מעבר לטיפול עצמו).
- אפשרויות רבות יותר להיחשפויות מול קהל וסימולציות.
- קבלת משוב בונה מחברי הקבוצה.
- במקרים אחדים יש אנשים שבוחרים להישאר לאחר התרגול ולהמשיך לתרגל ללא המטפלת.
- אולי היתרון החשוב ביותר לטיפול הקבוצתי הוא האפשרות להשליך מאחרים עלינו. לדוגמא באחד מתרגולי ההיחשפות המשתתפים הקריאו בפני הקבוצה מספר שניתן להם. תרגיל זה היה מרשים מאוד משום שהרבה מהקוראים קראו בצורה מרשימה ולא ניכרה עליהם כל חרדה, אך כשהם סיימו להקריא הם התבקשו לדרג את רמת החרדה שהייתה להם ודרגו אותה ב-90-100 מתוך 100. זה מראה שרוב החרדות שלנו אינן מבוססות ואנו מגזימים בביקורת העצמית שלנו.
האם זה הוקוס פוקוס?
חד משמעית לא. מי שמצפה שעצם ההליכה לטיפול תשנה אותו, יגלה שהוא כמעט ולא משתפר. הטיפול נותן את הכלים שבעזרתם אתם תעזרו לעצמכם.אם לא תשתמשו בהם או אם תסתפקו רק בהחשפויות שמבוצעות ב-90 הדקות של הטיפול, אם לא תכתבו דפי מחשבות בבית אז לא יושג שיפור משמעותי.