תפיסות ואמונות שורשיות

אמונה, על פי הגדרתה, מערבת באופן מלא או חלקי מימד לא רציונאלי של חשיבה. לפי התיאוריה הקוגניטיבית התנהגותית קיימות שלוש רמות של אמונות: מחשבות אוטומטיות, תפיסות ואמונות שורשיות.

מחשבות אוטומטיות, הקופצות בראשנו באופן אוטומטי במשך היום, הן הקלות ביותר לזיהוי. הן יכולות לצוץ כתגובה לאירוע או אף זיכרון או תמונה. מדובר לעיתים בשבריר של שניה, כך שרוב האנשים כלל לא מודעים למחשבות אלו.

מחשבות אוטומטיות מבוססות על אמונות. התפיסות, בניגוד למחשבות האוטומטיות, הן פחות ברורות. הן מכוונות את מעשינו ואת ציפיותינו. לדוגמא, סטודנט שנכשל במבחן חשוב באוניברסיטה. המחשבה האוטומטית שלו תהיה: “אני כזה כישלון! הייתי צריך לעבור את המבחן הזה! אם לא עברתי את המבחן זה אומר שאני כישלון גמור”. האמונה שלו תהיה: “עלי להצטיין בכל דבר שאני עושה”.

אמונות שורשיות

ברובד האחרון קיימות האמונות השורשיות. אמונות שורשיות הן היגדים מוחלטים הלא ניתנים לערעור בעיני המתבונן. היגדים אלו יכולים להתבסס הן על אותו אדם והן על סביבתו. דוגמאות לאמונות שורשיות: “אני לא שווה”, אני לא ראוי לאהבה”, “כל בני האדם הם רעים”.

האמונות השורשיות הן למעשה ה”דלק” שמייצר את התפיסות ואת המחשבות האוטומטיות. במידה ואתה ממלא בהתמדה דפי מחשבות ולא רואה כל תוצאות בטווח הארוך ייתכן כי האמונות השורשיות הן העשבים השוטים המחבלים בהצלחתך. לאחר שתטפל בשורש הבעיה תוכל לחזור ולהתמקד במחשבות האוטומטיות.

בתהליך זה לא רק שתוכל לזהות את התפיסות ואת האמונות השורשיות שלך ולבודד אותם, אלא גם לרכוש אמונות שורשיות ותפיסות חיוביות יותר על עצמך ועל חייך. האם אכן ניתן לזהות תפיסות ואמונות שורשיות כפי שזיהינו נחשבות אוטומטיות? כמובן, מדובר בתהליך קצת מורכב יותר, אך בסופו תוכל לעמוד על יסוד המחשבות האוטומטיות.

אמונות ותפיסות מתפתחות אצלנו מגיל צעיר מאד ועשויות להישאר גם בבגרותנו, דבר שעלול להוות את אחד מהסיבות להיווצרות חרדה חברתית . הן שכיחות במיוחד בקרב אנשים אשר עברו אירוע טראומתי. יש לזכור כי אמונות שליליות אינן רק על עצמנו, אלא גם על זולתנו וחיינו באופן כללי.

זיהוי תפיסות ואמונות שורשיות

אחת הדרכים הטובות ביותר לזהות באמצעותן תפיסות ואמונות שורשיות היא באמצעות שימוש חוזר בדפי מחשבות. שיטה זאת נקראת בפשטות “מלמעלה למטה”. ראשית, מלא את דפי המחשבות כפי באופן רגיל. לאחר שסיימת נעבור לשלב השני.

בשלב השני עבור על המחשבות האוטומטיות ברשימה ושאל את עצמך “מה זה אומר לגבי?”, כלומר, מה צפוי במקרה הכי גרוע שהפחד הכי גדול שלך יתממש. שאלה זו צריכה לחזור אחרי כל מחשבה אוטומטית שאתה רושם עד שתגיע למצב בו לא תוכל להמשיך. אם הגעת לתחתית הרשימה ואינך יכול להמשיך משם, כנראה שהגעת לאמונה השורשית שלך! תבחין בכך לאחר שתשים לב כי מדובר בהיגד מוחלט. כמובן שיכולות להיות לכל אדם מספר אמונות שורשיות ולכן יש להקפיד לבצע את התרגיל הנ”ל כמה שיותר, אפילו על בסיס יומי.

דוגמא לזיהוי תפיסות ואמונות שורשיות:

אני לא חושב שאנשים מחבבים אותי (מה זה אומר לגבי?).

אנשים חושבים שאני מוזר ומשעמם (מה זה אומר לגבי?)

לעולם לא יהיו לי חברים אמיתיים או אנשים שיאהבו אותי (מה זה אומר לגבי?)

אני אשאר לבד בעולם (מה זה אומר לגבי?)

אני לא שווה (אמונה שורשית!)