פחד מדייטים

עולם הדייטים תמיד גורם לחששות,אכזבות ופחד מפני כישלון לכל אדם באשר הוא, הן גברים והן נשים. עם זאת, חרדה חברתית היא אחת הפוביות שמגבילות בצורה הקשה ביותר את הסובלים ממנה, לעיתים עד כדי מצב קיצוני של הימנעות מוחלטת מנסיון ליצירת קשר אינטימי.

דייט

אם אתה נשוי באושר וזכית לבת זוג תומכת או שאתה נמצא כרגע במערכת יחסים, אותו אדם אהוב יכול להוות עבורך עוגן ויכול לעזור רבות בהתמודדות עם החרדה. עם זאת, הרווקים שבינינו הסובלים מחרדה חברתית, רואים בעיניהם את עולם הדייטים בתור חוויה מפחידה ומאיימת.

מדוע אנשים הסובלים מחרדה חברתית פוחדים מדייטים או מיצירת קשר עם בני/בנות המין השני? החשש החזק מדחייה, חוסר ביטחון, דימוי עצמי נמוך-כל אלה קשורים בצורה ישירה ומזינים אחד את השני. בנוסף לכך, אדם הסובל מחרדה חברתית יחווה דחייה בצורה יותר קשה מאשר מישהו אחר וכתוצאה מכך יהיה חרד עוד יותר בפעמים הבאות ואף יעדיף להמנע.

5 טיפים כיצד להתגבר על פחד מדייטים

  1. טיפול קבוצתי
    קיימות מספר קבוצות לטיפול בחרדה חברתית. ברובן נערכות סימולציות המדמות שיחה טלפונית עם בני/בנות המין השני, שיחה בזמן דייט ועוד. כל אלה מטרתם להוות סימולציות שאמורות להכין אותך כמה שיותר לרגע האמת.
  2. טיפול תרופתי
    יכול להפחית בצורה משמעותית את החרדה. כפי שצוין, חובה להתייעץ עם איש מקצוע לפני על מנת לקבל חוות דעת. כמובן שכל טיפול תרופתי דורש מרשם.
  3. דפי מחשבות
    לפני שיחת הטלפון, לפני הדייט, אחרי הדייט. כל אלה יצמצמו את המחשבות האוטמטיות שלך ויאפשרו לך להסתכל על החרדה בפרספקטיבה אחרת. במקרה זה הכמות היא בהחלט קובעת-ככל שתמלאו יותר דפי מחשבות לאורך זמן כך ניתן לצפות לירידה ברמת החרדה.
  4. חשיפה
    ככל שתחשוף את עצמך לסיטואציה דומה שוב ושוב כך באופן הדרגתי רמת החרדה תרד. מחקרים מראים כי ככל שאדם יחזור על אותה סיטואציה שוב ושוב, ככל שיעבור הזמן ובהתאם לגודל החשיפה רמת החרדה שלו תרד. זה נוגע לכל אספקט של החרדה-להתחיל עם בחורה (אם קיימת בפניך האפשרות), לבצע שיחת טלפון, לצאת לכמה שיותר דייטים. אם אתה מנסה ובסוף רואה שהשד הוא לא כה נורא וכן אתה לא חווה דחייה בכל פעם זהו מתכון לצבירת ביטחון.
    סביר להניח שכעת אתה עונה לעצמך- אבל זה לא המקרה איתי! אני חווה דחיה כל הזמן! אף פעם לא הולך לי, אף אחת לא מעוניינת בי או לעולם לא רוצה לצאת איתי. במקרה זה התשובה שלנו אליכם היא: דפי מחשבות, דפי מחשבות, דפי מחשבות! (נא לחזור על סעיף 3 שנית).
  5. קרא ספרים ומאמרים נוספים בנושא
    ספרים בנושא יכולים לתרום להסתכלות על הנושא מפרספקטיבה אחרת, ללמוד טכניקות חדשות להתמודד עם הבעייה ולקבל עידוד מעצם הקריאה. נכון, לא כל הספרים והמאמרים בנושא תמיד רציניים ומכוונים לסובלים מחרדה חברתית, אבל עם זאת עדיין יכולים לתרום לכם רבות. זכרו-ידע הוא כח!

3 טיפים כיצד להתנהל במערכת יחסים

  1. השתדל בהתחלה לא לספר על החרדה
    כאשר רובנו מתחילים לצאת עם אדם חדש ומתחילים להתקרב אליו, אנו רוצים לחלוק איתו כמה שיותר ולספר לו על עצמנו. כמובן שזה משתנה מאדם לאדם ובמיוחד אצל אדם הסובל מחרדה חברתית שבתחילת הקשר יתקשה להפתח בפני בן/בת הזוג. עם זאת, אם הדבר לא הכרחי, עדיף לחכות לדבר על החרדה חברתית שלךבשלב קצת מאוחר יותר של הקשר.

    נראה כי לרוב האנשים יש מעט מאד ידע או ניסיון בנושא וייתכן והאדם החדש אותו אתה רק הכרת לא מזמן, לא ידע איך להגיב בסיטואציה זו. עם זאת, חשוב להבהיר שאין לך במה להתבייש. לאחר תקופה קצרה, תלוי בפתיחותך עם אותו אדם, תוכל לספר על החששות והפחדים שלך. בן/בת זוג שבאמת מחבב אותך ומרגיש קרוב אלייך לא ישפוט אותך על חולשותיך, אלא להיפך, ניתן לשער כי פתיחות זו רק תקרב בינכם.

  2. המנע מהמנעות
    כפי שנאמר בסעיף הראשון, לא מומלץ לדבר בפתיחות על נושא החרדה עד שנוצר אמון בין שני בני הזוג, אך עם זאת יש להזהר לא לקחת את המצב הקיצוני השני. במצב זה אתם עלולים למצוא עצמכם נמנעים לחלוטין מלדבר על הנושא שכה מטריד אותכם, מה שעלול ליצור תסכול רב משני הצדדים. במקרה ואתה נשאל על דבר מה ומשנה נושא בצורה בולטת לעין, פעולה זו יכולה להחשב כגסות רוח ולגרור תגובות שליליות. עם זאת, אם תציין את העובדה שאתה מרגיש באי-נוחות ומעדיף כרגע לא לדבר על כך סביר להניח שתגרור תגובה חיובית יותר.

  3. שתף את בן/בת הזוג בחרדה
    לאחר תקופה מסויימת, ולאחר שאתה מרגיש מספיק בנוח ומוצא לנכון לעשות זאת. מרבית האנשים רוצים לעזור ולהפגין חיבה, אדרבא כאשר מדובר בבן זוגם. עם זאת, ייתכן כי לבן/בת זוגך קיים ניסיון מועט מאד עם חרדה חברתית. לכן, חשוב להסביר להם על החרדה ואם ניתן,להסביר להם באיזה צורה הם יכולים לעזור. הכן את עצמך לשיחה ארוכה וצפה לשאלות רבות. בסופו של דבר, סביר להניח שתראו שלמרות חששותיכם הרבים, הפרטנר כן יקבל אותכם כפי שאתם למרות הכל.