שלפוחית ביישנית – דרכי התמודדות וטיפול

מהי שלפוחית ביישנית?

שלפוחית ביישנית היא הפרעה פסיכולוגית אשר בה מעורבת מערכת השתן והיא מהווה את אחד הסימפוטמים האפשריים של חרדה חברתית . שלפוחית ביישנית הינו מצב שמאופיין בהססנות קיצונית הגוררת אחריה חוסר יכולת פיסית להשתין במקומות ציבוריים. אמנם הקונפליקט הפסיכולוגי הוא זה שיוצר את הבעיה הזו, אך בסופו של דבר התוצאה היא פיסית לחלוטין והיא נחווית בכך שאדם שסובל משלפוחית ביישנית לא יהיה מסוגל לעשות את צרכיו במקומות ציבוריים.

מהם המאפיינים של שלפוחית ביישנית?

שלפוחית ביישנית משתנה בחומרתה מאדם לאדם אך עם זאת קיימים מספר מאפיינים דומים לכולם. ראשית, תופעת שלפוחית ביישנית מתרחשת לרוב בשירותים ציבוריים, אבל היא יכולה גם לצוץ בבתים של חברים או קרובים, או אפילו בביתו הפרטי של אותו אדם כאשר נמצאים בו מבקרים או כאשר בן משפחה מחכה בחוץ. בצורה אופיינית, אותו אדם יראה את השירותים הביתיים שלו בתור מקום המבטחים הבודד שלו, המקום אשר בו לא נשקפת לו כל סכנה וכי הוא בטוח ויכול להטיל את מיימיו בביטחה.

שנית, טווח ההשפעה של שלפוחית ביישנית נע החל ממצב מתון, אשר בו אדם יכול להשתין בשירותים ציבוריים תחת תנאים מסויימים, עד למצב חמור אשר בו אדם מוגבל בצורה כמעט מוחלטת ויכול להשתין רק כאשר הוא נמצא לבדו בבית. רוב האנשים לעיתים חווים מידה מסוימת של איפוק בשירותים ציבוריים אבל לא ניתן בהכרח לומר שהם סובלים משלפוחית ביישנית. אדם שמדי פעם צריך לחכות עוד כמה שניות עד שהוא מצליח להתרכז ולהטיל את מימיו אינו סובל מתופעת שלפוחית ביישנית.

Toilets

יש לא מעט גברים שיש להם בעייה להשתין במשתנות ציבוריות אבל לרוב לא מדובר בתופעה שפוגמת באיכות חייהם. ניתן להגדיר זאת בתור מצב מתון של שלפוחית ביישנית. עם זאת, אם לדוגמא מדובר בחייל שנמצא רוב השירות שלו בשטח, זוהי בעייה שזקוקה לטיפול שכן סביר להניח שהיא תגביל אותו בצורה חמורה. שלפוחית ביישנית גוררת לקושי רב ולהמנעות מפעילויות יום יומיות כגון: טיולים, מפגשים חברתיים, נסיעות עסקים ארוכות ועוד.

שלישית, רוב הסובלים משלפוחית ביישנית נדרשים למצב שבו יחושו רמה מסויימת של נוחות, גם בשירותים ציבוריים ואפילו לעיתים בביתם. הרגשת הנינוחות יכולה להפגע כתוצאה מגורמים מסיחים רבים כגון: רעש, ריחות, חוסר בפרטיות או מצב שבו שומעים אנשים אחרים שמדברים בחוץ. במצבים אלה הפחד והחרדה מתפרצים החוצה,משתקים את הבן-אדם ומונעים פיסית ממנו להשתין באותו רגע.

הגורמים לשלפוחית ביישנית

קיימים שלושה גורמים עיקריים המהווים את הטריגר להתפרצות התופעה.אדם הסובל משלפוחית ביישנית צריך לבודד את גורמים אלה, או שייאלץ לעבור לשירותים ציבוריים אחרים על מנת להתמודד מחדש עם הסיטואציה.

ראשית, ככל שרמת ההיכרות עם האנשים בחדר יותר גבוהה כך לרוב רמת החרדה תפחת. לכן, בדרך כלל יהיה קשה יותר לאותו אדם להטיל את מימיו כאשר בשירותים הציבוריים יהיו אנשים זרים שהוא לא מכיר.מאחר ומצב בו אדם מכיר את האנשים הסובבים אותו לרוב גורר אחריו תחושה של קבלה, הדבר יקל על החרדה שלו.

שנית, מדד הקירבה, גם פיסית וגם פסיכולוגית, הינו פרמטר חשוב. בקרבה פיסית הכוונה היא לקרבה היחסית של שאר האנשים בתוך או ליד השירותים הציבוריים. התלונה הכי נפוצה לגבי שירותים ציבוריים בהקשר זה, הוא לגבי דלתות לא גבוהות דיו, או לחילופין דלתות שלא ניתנות לנעילה. אנשים רבים מתלוננים גם כי הם לא יכולים להשתין בשירותים ציבוריים במקרים בהם הוציאו את הדלת מהמקום, תופעה שקיימת הרבה במועדונים למשל. הם נבוכים מפני שהם חשים פלישה למרחב האישי שלהם באותה עת. כל זה בלי להזכיר בכלל משתנות ציבוריות שאין בהן כל הפרדה או פרטיות. כאשר אנו מדברים על קרבה פסיכולוגית אנו רומזים לצורך בפרטיות. הכוונה היא שלעיתים רק מלשמוע אנשים זרים מדברים בחוץ, או עצם העובדה שקיימים אנשים מטרים ספורים מהמקום יכולה להלחיץ מאד את אותו אדם הסובל משלפוחית ביישנית.

שלישית, מצבים רגשיים שונים בהם נמצא האדם באותו רגע, במיוחד חרדה, כעס או פחד יכולים להפריע גם הם ולגרום לתופעה. אנשים עם חרדה חברתית סובלים מרגישות יתר לרעשים ולריחות שהם מפיצים כביכול בזמן מתן השתן. כתוצאה מכך נוצר אצלם פחד מפני ביקורת, אשר גורם לגירוי של מערכת העצבים. בנוסף לכך, שטף של רגשות שליליים יכול למנוע מאותו אדם להשתין מפני שהוא מתרגש יתר על המידה או מרגיש לחץ עז למהר לסיים ולצאת מהמקום.

דפוסי התנהגות

לחלק מהסובלים מתופעת שלפוחית ביישנית נראה כי התופעה החלה יש מאין, אבל לרוב מדובר בחווית עבר לא נעימה שהשתמרה עם הזמן, או במספר חוויות טראומטיות שהשתרשו. לדוגמא, אדם שבילדותו לא הצליח לדגום שתן בביקור אצל אחות בית-הספר בזמן בדיקה רפואית או מקרה שבו תא השירותים נפתח בפתאומיות על ידי חבר מהלימודים. שלפוחית ביישנית יכולה לצוץ שנים רבות מאוחר יותר, בעקבות ארוע או סדרה של ארועים כדוגמת אלו.

ככלות הכל, מדובר במעגל אכזרי שמזין את עצמו כל פעם מחדש-אחרי כל ניסיון כושל הפחד והחרדה גדלים ואיתם הציפייה לכישלון בפעם הבאה. מכאן הדרך להמנעות מוחלטת היא קצרה. ובנוסף לזאת קיימת החרדה הקבועה והחשש מכך שאנשים יגלו את “הסוד הנורא”. בסופו של דבר אותו פחד גובר מתרחש בכל מקום ציבורי ומותיר את האדם פגיע וחרד פרט לשירותים בביתו הפרטי.

באופן כללי, אדם הסובל משלפוחית ביישנית מפתח סדרה של ריטואלים שמסייעים לו בצורה מסוימת להתמודד עם התופעה, חשוב להדגיש שמדובר בפעולות שיוצרות הימנעות. אותו אדם ישתדל ככל אפשר לעשות את צרכיו בבית, במיוחד לפני שוהא יוצא. בנוסף לכך, אנשים רבים מגבילים את עצמם בכמויות הנוזלים אותם הם שותים מסיבות ברורות. שלישית, הם יעדיפו להמנע ככל האפשר מפעילויות חברתיות שנמשכות יותר משעה או שעתיים. עם זאת הדרך הכי נפוצה עבורם היא התמודדות באמצעות הימנעות בכל מחיר משימוש בשירותים ציבוריים.

כיצד ניתן לטפל בשלפוחית ביישנית

ראשית, על מנת לאבחן שלפוחית ביישנית יש לעבור בדיקה רפואית על מנת לפסול אופציה של בעיה רפואית. עם זאת, ניתן להגדיר כלל אצבע אשר לפיו אם אתה יכול לבצע פעולה זאת בשקט שבביתך ללא כל בעיה נראית לעין אבל אתה נתקל בקשיים ברוב המקרים האחרים כאשר אתה נמצא מחוץ לבית, אז כנראה שאתה סובל משלפוחית ביישנית.

הטיפול המומלץ ביותר לשלפוחית ביישנית הינו טיפול קצר מועד אשר נקרא טיפול קוגניטיבי התנהגותי . המטופל יילמד דרכים שונות לעבור חשיפה הדרגתית וילמד למלא דפי מחשבות . כמו כל טיפול פסיכולוגי , ככל שהבעיה תטופל בשלב מוקדם יותר, כך ניתן יהיה לפתור את הבעיה ביותר קלות.

על כל הסובלים מהבעיה להבין כי שלפוחית ביישנית אינה גזירה משמיים וכי מדובר בתהליך קצר יחסית אשר יכול לשדרג לאותו אדם שסובל את איכות החיים בצורה יוצאת דופן. לכן, צאו ממעגל הבושה ולאחר מכן תוכלו לחיות את חייכם באופן בו תחפצו ואל תתנו למגבלה זו להפריע בדרככם.