חרדה חברתית אצל ילדים ובני נוער – עמותת רקפת

גיל הנעורים הוא גיל משמעותי לכל בני האדם, אך במיוחד בקרב המתמודדים עם חרדה חברתית. בגיל זה חלים כידוע שינויים הורמונאליים, גופניים וחברתיים רבים. מערכת הציפיות והמדדים החברתיים להצלחה משתנים כהרף עין.

הציפייה להצלחה בקרב בני המין השני ועימו הדגש על הופעה חיצונית נאה, הציפיות הלימודיות הגוברות, הציפייה לעמוד באתגרים של “מבוגרים” כמו הצלחה בטסט, וכמובן הגיוס המתקרב, כל אלה עושים את גיל ההתבגרות לגיל מאתגר במיוחד, אך לאנשים רגישים הוא עלול להיות מורט עצבים ובעייתי במידה חסרת תקדים. כל אלה חוברים יחדיו כדי לטרוף את הקלפים הישנים של המערך החברתי וליצור סדר חברתי חדש: ילדים שידעו “להסתדר” מבחינה חברתית הופכים לבני נוער המחפשים אחר עוגן חברתי חדש. פעמים רבות המעבר מחטיבת הביניים לתיכון לא עולה יפה, ובני נוער רבים חשים שהביטחון העצמי שאפיין אותם בעבר מתרסק. בגיל זה בדיוק הקרקע נוחה להתפרצותה של
חרדה חברתית קשה.

נערה חרדה

לעומת אנשים בגיל מבוגר יותר (20+), לבני נוער קשה במיוחד להתמודד עם החרדה החברתית: האישיות עדיין נוחה להתרשם ואינה מגובשת מספיק; החשיבות של קבוצת השווים רבה במיוחד ואנשים רגישים חשופים במיוחד ללחץ חברתי; ניסיון החיים עדיין מצומצם ויש נטייה לראות את הבעיה החדשה בתור אירוע קטסטרופלי; ההורים משחקים תפקיד משמעותי בחיי הנער ועלולים מתוך חוסר הבנה למצוקותיו לשדר לו מסרים מלחיצים שקשה להתמודד איתם – “צא מזה כבר, תפסיק להיות כזה חלשלוש”. מסרים מעין אלה מזיקים יותר משתורמים, ויוצרים תחושה של פגם בסיסי באישיות, תחושה שעמה קשה לנער להתמודד.

עניין נוסף המקשה על ההתמודדות הוא חוסר המודעות לבעיה ולעיתים גם הכחשתה. בני נוער רבים מסתובבים בתחושה כי החולשה הגדולה ביותר היא להודות בבעיה שלהם וללכת לטיפול. מסיבה זו עלולות לעבור שנים יקרות בהתעלמות מהבעיה.

הנער מודיע בהפגנתיות כי אין לו “שום בעיה”, והסיבה לכך שאין לו חברים היא פשוט כי “אף אחד לא ברמה שלי/ אף אחד לא מוצא חן בעיניי/ אני אוהב להיות בבית” וכן הלאה. גם הבריחה אל התחביבים היא אסטרטגיית מילוט והכחשה ידועה, שבאמצעותה מצליח המתבגר ליצור, בעיקר למען עצמו, מצג שווא כאילו חייו מלאי עניין ותוכן, כאשר למעשה חבריו היחידים הם חבריו לאימוני הספורט או לחוג וגם איתם אין הוא נפגש מעבר לשעות החוג.

אודות עמותת רקפת

אם התיאור שלמעלה מדליק לכם נורה אדומה ומתבגר שאתם מכירים נראה לכם כמי שסובל מחרדה חברתית, אז יש כיום לאן לפנות: עמותת רקפת. קבוצה זו הוקמה על ידי שני מבוגרים שהתמודדו בעצמם עם חרדה חברתית בגיל הנעורים. כיום הם מנחים את עמותת רקפת המיועדת לבני נוער וצעירים (גילאי 12 עד 18) המתמודדים עם חרדה חברתית.

לפני חמש שנים אחד ממנחי הקבוצה, יואב, הקים ברמת גן קבוצה למבוגרים המתמודדים עם חרדה חברתית, בני 30 פחות או יותר. אדם, המנחה השני בקבוצה, הצטרף אליו זמן קצר לאחר מכן. מאז הם מנחים פעילים בקבוצת המבוגרים. קבוצה זו משגשגת ומאוד פעילה, הפעילויות כיפיות ומאתגרות ולכל מפגש מגיעים כ-20 חברים.

בעקבות הניסיון הזה החליטו אדם ויואב להקים את רקפת – קבוצה שתפעל במתכונת דומה ותהיה מיועדת לבני נוער. הפעילויות במפגשי רקפת הן שונות ומגוונות: דיבור בפני קהל, ויכוחים, משחקי תיאטרון, אלתור, סימולציות משעשעות, הפעלות תנועה, קריוקי וכל משחק חברה מאתגר ומהנה שאפשר לחשוב עליו. מוקדש זמן בכל מפגש מוקדש זמן לשיתוף קבוצתי לגבי דברים שמעיקים.

בנוסף, גם המשתתפים זוכים להנחות ובכל מפגש אחד מבני הנוער מנחה קטע של עד חצי שעה. ההנחיה העצמית מאפשרת למשתתפים להתנסות בחוויה של הובלה ושל עמידה ממושכת מול קהל.

חוץ מזה, חברי רקפת נפגשים לפחות פעם בחודש למפגש חברתי מחוץ לחוג, כדי לשחק באולינג, להתארח בבית של אחד המשתתפים, לעשות פיקניק משותף, וכן הלאה.

ואולי חשוב מכל, בעקבות כל החוויות המשותפות האלה, המעגל החברתי של חברי הקבוצה מתרחב משמעותית, וחברי הקבוצה זוכים בחברים חדשים רבים, איכותיים ומעט ביישנים, בדיוק כמוהם. חשוב גם לציין שאת הקבוצה מלווה בייעוץ מקצועי פסיכולוגית מנוסה ומקסימה שמשמשת אוזן קשבת בכל נושא.

פרטים ליצירת קשר:
מייל: sas.youth@gmail.com
אדם: 0547662901
ניתן לקרוא פרטים נוספים באתר רקפת