פחד מראיון עבודה

אין כמעט אדם שלא הופך לעצבני או מפוחד לפני ובמהלך ראיון עבודה חשוב. זאת בגלל הלחץ הרב להצליח בראיון והניסיון להרשים את המראיין. עם זאת, עבור רוב האנשים הסובלים מחרדה חברתית מדובר באחת החוויות הכי לא נעימות שקיימות, והם יינסו להמנע ממנה בכל מחיר-לעיתים גם במחיר של התפשרות על עבודה שאינם מוצאים בה סיפוק.

רוב הציבור הסובל מחרדה חברתית חולק מספר מאפיינים משותפים: הפחד להראות מגוחך או מטופש בעיני אחרים, פחד עמוק ממצב שיכול להוביל לעימות, וחוסר אסרטיביות. חוסר בהערכה עצמית גם הוא שכיח בקרב בעלי חרדה חברתית. לכל הנושאים הנ”ל יש תפקיד מכריע למדי במהלך ראיונות עבודה.

הדבר כה מהותי עד שנראה כי הסיכוי לקבלת העבודה תלוי באופן בו אדם בעל חרדה חברתית מחליט להתמודד עם הבעיה. אם אותו אדם יצליח להתמודד עם החרדה בצורה טובה ומספקת גדלים הסיכויים שהוא יצלח את ראיון העבודה. אם כן, אז כיצד ניתן להתגבר על החרדה?

הכנה לפני הראיון

הכנה מראש היא סוד ההצלחה העיקרי עבור כל ראיון עבודה מצליח. אם העבודה אליה אתה מועמד דורשת ידע מעמיק בתחום מסוים, וודא כי אתה יודע בצורה יסודית את החומר ואת דרישות העבודה הספציפית. חשוב להזכיר כי הכנה מעצימה ומחזקת את הביטחון העצמי ואת הדימוי העצמי. אם תיגשו למבחן ולמדתם ביסודיות לפניו, תרגישו הרבה יותר בטוחים בעצמכם מאשר אדם שהגיע אליו לא מוכן ומסתמך על המזל בלבד.

ראיון עבודה

שנית, מאד מומלץ לבצע עבודת חקר קצרה על החברה אליה אתה ניגש. במה היא עוסקת, מה הם תחומי הליבה שלה, כמה עובדים קיימים בחברה. לאחר מכן, כתוב רשימה שבה תתאים את הניסיון וההשכלה שלך לדרישות התפקיד. במידה והוא קיים, נסיון העבודה משחק תפקיד חשוב, אך אל תחשוש במידה ואין לך ניסיון עבודה. אתה לא תהיה הראשון ובוודאי גם לא האחרון שניגש לעבודה הראשונה שלו.

שלישית, בדיוק כפי שנואם מתאמן על מצגת לפני שהוא מופיע מול הקהל, כך גם אתה צריך לדעת ולתכנן מראש מהתאמר במהלך הראיון. ההבדל הגדול בין ראיון ובין מצגת הוא שבמהלך ראיון עליך גם לענות על שאלות מצד המראיין.

בצע עם חבר או בן משפחה סימולציה של ראיון עבודה. רשום רשימת שאלות טיפוסיות ומקשות שאתה עלול להתקל בהן במהלך ראיון:

סימולציה זו תגרום לך להרגיש נוח יותר ובטוח יותר ביכולות שלך לפני הראיון.

2 טיפים נוספים לפני ראיון עבודה

  1. דמיון מודרך- דמיין את סביבת הראיון. דמיין את המראיין, את החדר, את השאלות שתשאל. ככל שתחוש יותר בנוח ויותר רגוע במהלך הדמיון מודרך, כך בראיון עצמו התחושה הזאת תחזור יותר ותקל עליך.
  2. דפי מחשבות- כמו כמעט בכל מצב אחר, יכולים להיות מועילים ואפקטיביים מאד גם במצב של ראיון עבודה. כדאי למלא את דפי המחשבות לפני הראיון וגם ואחריו.

רושם במהלך הראיון

אחת המטרות של המעסיק בראיון עבודה היא לבחון את הידע ואת הכישורים בקיימים של המועמד על מנת לוודא שזהו אכן האדם המתאים ביותר לעבודה. בהתאם לראיון המראיין יבסס את הרושם שלו על המועמד. לפני שאתה נכנס לראיון קח נשימות ארוכות, הרגע, וזכור שלא מדובר במקרה של חיים או מוות. הזכר לעצמך שתמיד יהיו הזדמנויות נוספות ואם בסופו של דבר לא תצליח לקבל את העבודה הנוכחית תמיד תוכל להסתכל על זה בתור נסיון נוסף שאפשר ללמוד ממנו , להתפתח ולשפר לפעמים הבאות.

דאג להתלבש בצורה ייצוגית והצג את עצמך בצורה ידידותית, נגישה ומנומסת ככל האפשר. רושם ראשוני הוא פקטור חשוב.

הפחד להראות בפני המראיין כמגוחך או מטופש מהווה חלק נכבד מהפחד מפני ראיונות עבודה. אנו מפחדים שנראה בורים, לא נצליח להביע את עצמנו כראוי, טיפשים, חלשים וחסרי ביטחון. רבים הסיכויים שאתה מגזים יתר על המידה בחששותיך וכי במציאות אתה נראה ללא כל ספק הרבה יותר חכם ויותר מוכשר לתפקיד מהרבה אנשים שניסו להתקבל לעבודה. סביר להניח שאם לא היית מספיק חכם או מוכשר לא היית משיג את הראיון מלכתחילה. עליך לתת לעצמך את הקרדיט שמגיע לך על השגיך, ולעולם אל תניח שאתה פחות חכם או בעל פחות יכולות מאשר המראיין שלך.

בסופו של דבר עלייך לזכור כי המראיין הוא אדם בדיוק כמוך, והוא מודע לכך שתמיד כל המרואיינים יהיו מתוחים ויתרגשו בצורה כזאת או אחרת מעצם הראיון. אותו מראיין היה בעבר הלא רחוק בנעליך, והיה צריך לעבור בדיוק את אותו תהליך. לעולם אל תפיל את עצמך לתוך המלכודת של פרפקציוניזם – עצם זה שאנחנו אנושיים אנחנו עושים טעויות כל הזמן, מי שיגיד לך אחרת משקר.

יש לזכור שכל בן אדם עושה טעויות לפעמים-זה לא הופך אותנו לכישלון!